De la mesage
la cod...
|
||
Ipoteza pedagogica si īnvatatul scrisului cuprinde metoda īnvatamīntului linvistic si sīnt conceptüle ansamblarilor de interventü care corespund principülor pe care vütorul eleve īl descopera, īl īntelege, prin acest mesaj.
Mesajul este obiectul produs de cei care folosesc deja acest limbaj, vocabular pentru a putea tranzmite, comunica, explica cea ce au īnteles prin extinderea conditülor sociale si prin care acést mesaj este comunicat, primit auzit, īnteles, tratat cercetat (etc) integrat īn dialog.
Codul cuprinde toate semnele sau toate regulile si combinarea lor eu care viitorul elev va construi īn
primul timp descoprirea bazelor de a vorbi dialoga pentru a comunica īn grup apoi urmeaza construirea uneģ experiente comuna de la acest grup, ce le da baze solide de investitie īn grup si pe urma personal.
Deci viitorul elev īntelege si devine capabil de a pune īn aplicatie relatia apoi sinificarea cuvintelor pe care le aplica. Functiunea specifia semnelor īntelese si lucreaza cu ele.
Simplu se familiarizeaza cu felul īn care functioneaza codul plentru ca a īnteles mesajul. Contrar metodelor propuse la scoala nu putem practica (pune īn aplicatie) noul langaj doar pentru ca esti un sistem de gīndire si de comunicare. Din punet de vedere politic si economic este favorizata intrarea si acceptarea cititulił prin cod pentru a intelege un mesaj pentru transcrierea din sistemul limbajului īn clar la oral. Aceasta metoda este realizata doar īn sistemele de scriere fonografica īn schimb reduce si scade timpul de citit intro operatié (lectié) predata la oral fata le lectia predata īn practica īn grup comuna. Aceste metode permit profesorilor o predare linvistica bazato la oral comunicare zis dialog liber, īn schimb scrisul nu este linvistic.
Freinet a controzis idea creatici conditiilor sociale pentru īnvataria līmbei.
Iata aproape acum 20 de ani īn urma ne bateam pentru obtinerea lecturei explicata tranzmisa prin sens ci nu prin cod. Cercetarile noastre pedagogice se bazeaza pe modalitatile scrisului cīt si pe modalitotile cititului ce trebuie sa se faca prin interactie īntre mesaj si cod. Noi neam opus la conceptia traditionala dialog liber bazat la oral cea ce permite la scris doar rolul de laut nota sau transcrierea notitelor.
Pentru noi īnvatatul scrisului consisto de anu introduce recursuri externe fara pretext care sīnt complicate pentru a īntelege codul grafie īn contextul si relatio codului pedagogie. Acest rezultat este īn raport cu interventio initiala.
Pe viitor se poate ca elevul sa fie confrontat īn fata textelor produse doar la īn scris si fara nici o baza la transcrierea de la oral. |
||
|