Cele sase conditii pentru a deveni cititor

A mai multi invatam sa citim singur

 

1. A FI MARTOR AL ACTULUI DE CITIT Datorită faptului că ne văd citind că copiii nostri vor citi cu plăcerela rândul lor : văzându-ne citind, ei vor citi.

2. A FI ASSOCIAT LA PRACTICAREA LECTURII. Nu trebuie ezitat a citi împreună cu copiii textele ce îi interesează chiar dacă avem impresia că acestea sunt prea dificile.

3. A FI FAMILIARIZAT CU TOT FELUL DE LECTURI Copiii vor invăta astfel să citească povesti, jurnale, scrisori sau afise…

4. A FI DESTINATAR AL SCRISULUI Bineînteles că le vom înscrie la bibliotecă, că le vom oferi cărti, le vom decupa articolele din ziarele nostre în functie de ceea ce le interesează, ca le vom scrie scrisori.

5. A AVEA STATUTUL DE CITITOR Niciodată nu vom considera că sunt prea mici pentru a pune întrebări în ceea ce priveste scrisul si a receptiona adevăratele răspunsuri.

6. A AVEA PUTERE PE PROPRIA VIATA Astfel, copiii nostri vor face din lectură un ajutor esential pentru viata pe care o încep, chiar si cei mai mici, a alege. Aceste conditii trebuie să fie prezente în mod simultan pentru a augmenta la maxim sansele de a fi cititor, nu a asigura dintr-o dată reusita acestui invătat ; ele sunt necesare insă elle nu sunt suficiente. (Traducere Isabela Lenoir)